HTML

Az év műhibája 2011 - s ami a műsorból kimaradt

Úgy tűnik, hogy az év műhibáját követte el a doktornő, amikor nem ismerte fel a diabeteses ketoacidózist és nem tudott vércukorszintet mérni. Az ügy nyilvánosságra hozatalában a TV Ügyvédje című Juszt László szerkesztette műsorral egyeztettünk, a műsor elkészült, az ügy lényege nem jön ki, a műsor puha volt és számomra megmutatta, hogyan lehet visszaélni a média hatalmával és szándékosan sérteni másokat, azokat akik segítséget kértek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A műhiba, a TV interjú és Juszt visszaélése a média hatalmával

2011.03.24. 12:42 Nemeth Tamas dr

 
Patológus orvos vagyok. Valamikor ez év februárjában keresett meg húgom a műhiba gyanús üggyel.  Tanulmányozva a dokumentációt, kikérdezve a jelen levő úgymond tanúkat hamar világossá vált, hogy fatális műhibáról van szó, amibe a beteg belehalt.
 
Írtam a húgomnak egy Szakorvosi véleményt, ezzel a rendőrségre ment és feljelentette az orvost. Eközben én az ÁNTSZ-től kértem vizsgálatot, majd a húgommal egyeztetve a médiához fordultam, azon belül is „A TV ügyvédje” című Juszt László vezette műsorhoz. Ma már úgy gondolom kár volt.
 
A műsor szerkesztőjének, Olasz Andreának a kezdetektől fogva hangsúlyoztam, hogy egyeztessük össze a műsor érdekeit a miénkkel. A húgom semmilyen kártérítést nem akar igényelni, csak azt szeretnénk, hogy az ügy ne sikkadjon el, s a műsorból kiderüljön, hogy egyértelmű halált okozó veszélyeztetésről volt szó, s ilyen tudással egy orvos veszélyt jelent a betegi számára és ez jogalapot teremthet a foglalkozás gyakorlásától való eltiltásnak, még akkor is, ha nem ez a gyakorlat Magyarországon.
 
Tekintettel arra, hogy jelenleg az Egyesült Királyságban vagyok, és a szerkesztőnő ragaszkodott a velem való interjúhoz is, készítettem néhány rövid, de lényegre törő szakmai interjút, s elküldtem a szerkesztőségbe. A szerkesztő jelezte, hogy ez jó, de még jobb lenne, ha a műsorban (Skype-on keresztül) a felvételkor mondanám el és amúgy is volna még néhány nem szakmai jellegű kérdésük is. Határozottan közöltem, hogy amennyiben a szakmai véleményem elhangzik, akkor természetesen válaszolok a nem szakmai kérdésekre is, de csak akkor. Ezt feltételként szabtam a továbbiakhoz.
 
A felvétel a műsor előtti pénteken megtörtént, azonban sajnos csak a nem szakmai kérdéseket tették fel, ezért közöltem a szerkesztőséggel írásban (e-mail) és telefonon is, hogy amennyiben nem adják le a doktornő hibáját feltáró szakmai interjút, akkor nem járulok hozzá az stúdiófelvételem leadásához, minthogy ez feltételem volt. A szerkesztőnő egészen hétfő estig, a műsort megelőző napig, ahogy ő mondta nem tudta elérni Juszt urat és közölte, ha nem tudja elérni Juszt urat, akkor így megy le a műsor.
 
Kedd este leadták az adást, s amikor a velem készített interjú következett volna Juszt úr megszakítva a műsort közölte, hogy Németh Krisztina bátyja, Dr Németh Tamás orvos patológus az interjúját visszavonta, mert „Úgy látszik a mundér tisztára mosása és az orvos-kolléga iránti lojalitás erősebb volt, mint az igazság vagy a testvér szeretete”. Ezután elmondta a nézőknek, hogy mit mondtam az stúdióinterjúban, annak ellenére, hogy nem járultam hozzá az általam mondottak leadásához.
 
Juszt László tudta mindezt, amikor úgy döntött, hogy nem adja le a szakmai véleményt, s helyette Zacher doktor tudatos egészségkárosító hatással kapcsolatos fantáziálásaival és az orvos-jogász orvosképzéssel kapcsolatos fejtegetéseivel, ahogy én láttam tompította a doktornő felelősségét. Készített egy puha, koncepció nélküli, a történteket nem magyarázó műsort. Hogy miért tette mindezt? Találgassanak. 
 
Juszt László személyemet érintő sértő megjegyzései, s az interjú visszavonásának általa elmondott indoklása, különösen a tények ismeretében szándékos visszaélés a média hatalmával és sértik a becsületemet.
 
Talán sokat vártam Juszt "úrtól", de ahogy én látom ő is öregszik, változnak a céljai, eszközei és a lényeglátása is tompul az embernek idővel.  
 
Ebből a blogból remélem kiderül mindenki számára, hogy mi történt valójában a műhiba ügyben. Pintér doktornő iránt nem érzek lojalitást, mert a  dilettantizmus irritál, s hitem szerint egy bizonyos szint elérése után már köz-veszélyes is. 
 
Ha pedig ebben az ügyben a műsorban szereplő ügyvéd urak által említett magyar joggyakorlat érvényesül, azaz a doktor kap 1 hónap "letöltendő" tanfolyamot és egy kis pénzbüntetést, nos akkor a magyar joggyakorlat rossz. Persze ha arra gondolok, hogy ma Magyarországon olyan orvos is dolgozik szakorvosként, akit más európai országban eltiltöttak a szakma gyakorlásától, akkor ezen sem kellene csodálkoznom. 
 
Egy normálisan működő egészségügyben, ahol hatékony és folyamatos külső és belső minőség-ellenőrzés (quality control) működik -dolgoztam ilyenben- nem kerülne a bíróságra az ügy, de nálunk igen. Sajnos a Bíróságok, ahogy én látom nincs tisztában azzal, hogy egy ilyen ügyben a gyakorlatban minőség ellenőrzési rendszer-pótló felelősségük van, ugyanis ha a Bíróság nem szűri ki az ilyen orvost, akkor senki nem fogja. 
 
Mindennek ellenére a konkrét ügy annyira nyilvánvaló, hogy hiszem, a Bíróság érzékeli a veszélyhelyzet fennállását és egy időre eltiltja a doktornőt a szakma gyakrolásától, segítve őt és időt hagyva neki, hogy elmélyüljön az orvosi irodalomban. Remélem mer dönteni a Bíró.

 

Kérem olvassa át az ügyet. Tisztelettel várom észrevételeit, megjegyzéseit.

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azevmuhibaja.blog.hu/api/trackback/id/tr802767748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fridusa 2011.04.14. 19:28:18

Szerintem a műsor struktúrájába nem fért bele, hogy az érzelmileg egyébként is involvált orvos testvér szakmai véleménye is elhangozzék, illetve ha jól emlékszem, a mentőszolgálat szóvivőjén kívül szakmailag hozzáértő nem is szólalt meg. Mindazonáltal a józan gondolkodású, jó érzésű emberek szemében Juszt kétségtelenül lejáratta magát. Egy dolgot nem tudok, hogy mennyi idő telt el a 2 pseudo-orvosi vizit között?Sajnos a Kussmaul az utolsó használható kompenzáció szokott lenni, ilyenkor a PH tapasztalatom szerint már jócskán 6,9 alatti.

Nemeth Tamas dr 2011.04.14. 23:02:18

Az első látogatás -kb másfél órás ott tartózkodás- után fél órával került ismét hívásra a doktornő és kb. fél órán belül ott volt.
Az orvos szakmai véleménye akkor is szakmai ha érzelmileg érintett.
A mentőszolgálat szóvivőjének (Zacher) megszólalása pedig nem igazán tekinthető szakmai véleménynek, a legnagyobb jóindulattal véve is handabanda volt. Ő viszont valóban érintett a dologban, hiszen a "doktor" az ő szakmai felügyelete alatt dolgozott.

A Kussmaul már az első látogatáskor tünet volt, sajnos nem került felismerésre, de le lett írva.

Nemeth Tamas dr 2011.04.14. 23:07:08

@fridusa: Nagyon köszönöm a hozzászólásodat! Ahogy az előbb írtam a Kussmaul is tünet volt már, leírta, csak szegény nem jött rá, hogy ez a Kussmaul és összekeverte egy pánikroham gyors de felületes légzésével. A HI vércukor, és az alkoholnak érzett acetonos lehelet mellett a piros bőr sem tűnt fel a "doktornőnek", az anamnézisről már ne is beszéljük. Ja meg, hogy iszonyú szomjas volt és sokat is ivott (vizet) az már nem számított.

Ezt nem benézte a doktornő, hanem lövése sincs a hivatásunkhoz. Ez a baj.

fridusa 2011.04.15. 09:44:07

Hogy is lenne lövése, ha jól kalkuláltam, mindössze 3-4 hónapos lehetett a diplomája, hát ezzel kimenni körzeti ügyeletbe, ami véleményem szerint az egyik legnehezebb és sokszor a legtöbb tapasztalatot igényli, az az igazán nagy hazard!!!Az önkritika gyakorlásának teljes hiánya, ez párosult lexikális hiányossággal (azt nem tudtam megítélni, hogy nem is volt vagy csak a gyakorlatba nem sikerült besimítani),illetve az intuitív, "itt valami nem kerek" attitűddel.

Nemeth Tamas dr 2011.04.19. 00:01:19

@fridusa: Nem is tudom. Az biztos, hogy a gyakorlati képzés terén nem túl jó a magyar orvosképzés, de azért ennyi elvárható egy frissen végzett orvostól is. No nehogy már az önkritikán múljon egy beteg élete. Levizsgázott, jogot és ezzel együtt bizony felelősséget is kapott, az amúgy az interneten háziorvosnak titulált madagaszkári Afrika missziót is megjárt sokat látott orvos (nem bírom kimondani, hogy kollegina). Jogos a felvetésed, vagy tudta, de nagyon gyorsan felejt, vagy sosem tudta.
Az önkritika hiányát illetően is igazat adok, de inkább csak a tekintetben, hogy nem kért telefonos segítséget, hogy pl "Jajj mi az a HI?" vagy például "Ha rossz a vércukorszintmérő és annyira hülye vagyok, hogy nem tudom a csíkot leolvasni, akkor ugye adhatok neki cukrot?". Kedves Fridusa, bárhonnan nézem, én is úgy látom, mindenhonnan vérzik ez az ügy. Csak Zacher doktornak tiszta, már amennyire a nyilatkozatából kiderült. A beteg magának okozta kvázi törvénysértő módon. Remélem azért nem pereli be a "nép doktora" poszt humusz az elhunytat.
Nagyon köszönöm, hogy hozzászólásoddal emelted a kommentek színvonalát. Tamás

aaabbb 2012.02.27. 08:29:14

média = manipuláció, azt adnak le, elő amit csak akarnak és amihez pofájuk van, ezeket meg mari néni és istván bácsi meg be is veszi ... és ők a 95%-a a népességnek, sajnos ez van
süti beállítások módosítása