HTML

Az év műhibája 2011 - s ami a műsorból kimaradt

Úgy tűnik, hogy az év műhibáját követte el a doktornő, amikor nem ismerte fel a diabeteses ketoacidózist és nem tudott vércukorszintet mérni. Az ügy nyilvánosságra hozatalában a TV Ügyvédje című Juszt László szerkesztette műsorral egyeztettünk, a műsor elkészült, az ügy lényege nem jön ki, a műsor puha volt és számomra megmutatta, hogyan lehet visszaélni a média hatalmával és szándékosan sérteni másokat, azokat akik segítséget kértek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mi is történt valójában? A tények és ahogy én látom mint orvos?

2011.03.24. 12:01 Nemeth Tamas dr

 

Mi is történt valójában?
 
A TV ügyvédje (ATV) 2011.03.22- adásában  elmondott történetet húgom,  Németh Krisztina írásban is összefoglalta:
 

ELSŐ ORVOSI KIVONULÁS – Az orvos valamivel több mint egy órát volt a helyszínen

 Németh Krisztina:
 
  • Hétfő hajnalban megérkezett Dr Pintér Nóra.
  •  András (az élettársam) egy napja nem adta magának az inzulint, vasárnap hányt, nagyon sok vizet ivott, állandóan szomjas volt, két nappal ezelőtt (szombat este) ugyan ivott egy kevés alkoholt, mert édesanyja halotti torán volt, amit ő szervezett, de nem sokat. A légzése szapora, de mély (ezt a doktornő le is írta). A bőre száraz volt.
  •  A doktornő azt mondta, hogy a légzést direkt csinálja, mert ez fokozott gyászreakció.
  • András tiltakozott ez ellen, mondta a doktornőnek, hogy ez nem pszichés dolog.
  • Erre a doktornő “De, de, pszichés, mondtam, ez a fokozott gyászreakció”.
  • A kérésemre a doktornő először az egyik majd a másik vércukorszint mérővel is megmérte András vércukorszintjént, de mindkét vércukorszint mérő “HI” jelzést adott, melyre a doktornő azt mondta, hogy rossz mindkét vércukorszint mérő. Ezt is dokumentálta az első ambuláns lapon
  • Ezután sűrű cukor oldatott rendelt Adrásnak, melyet a doktornő megitatott vele és seduxent adott neki.
  • Ezután a doktornő kitöltött egy ambuláns lapot. Közben András semmivel nem lett jobban. Aláíratta vele az ambuláns lapot, adott egy példányt és távozott.
 
Szakmai megjegyzés – Dr Németh Tamás:
 
A beteg tankönyvi tünetegyüttest produkált és ordító kórelőzményi adatokkal rendelkezett. A légzés, melyet a doktornő dokumentált is az ambuláns lapon típusos Kussmaul légzés, mely nem a fokozott gyászreakcióra, hanem a diabeteses ketoacidózisra (DKA) jellemző. A vércukorszint ismerete nélkül is fel kellett volna ismerni a diagnózist és azonnal kórházba szállíttatni a beteget. A cukorszint mérés segített volna igazolni a DKA-t, de ő nem tudta, hogyan kell vércukorszintet mérni. A Pintér doktornő által felállított diagnosis (Fokozott gyászreakció) nem magyarázta a tüneteket, s e diagnosis felállításakor is csak úgy volt lehetséges, hogy a doktornő a szakmai szabályokat nem tartotta be. A cukor-oldat (hibás terápia) ebben a helyzetben drámaian rontotta a beteg állapotát, a hypoglikémia (alacsony vércukorszint) tünetei pedig nem álltak fent.
 
A műsorból kimaradt interjú.
 

MÁSODIK ORVOSI KIVONULÁS

 
Németh Krisztina:
 
  • András állapota egyre súlyosabb lett, végül már nem látott. Mindez alig negyven perc alatt következett be, azonnal hívtam az orvosi ügyeletet ismét. Ismét Pintér doktornő érkezett, de most egy másik segéd asszisztenssel.
  • Elővette újra a cukormérőjét, és újra megmérte András vércukorszintjét. Illetve csak megpróbálta, mert az megint „Hi” jelzést mutatott.
  • Ekkor ő azt mondta, „Hi, hát ez megint rossz.” – mire a fiatal segédasszisztens is odahajolt a mérő fölé, és azt mondta: „dehogy rossz, hát ez magas”. A doktornő láthatóan meglepődött, sőt megijedt. A doktornő felém fordult sápadtan, s azt mondta: „nem lett volna szabad cukrot adni neki” Erre határozottan emlékszem, mert felháborodva mondtam neki, hogy „hát maga adott neki cukrot!” Ezután a segédasszisztens a doktornő elé mutatta a tesztcsík dobozt, s annak oldalához helyezte a tesztcsíkot, amelyen András vére volt. Egy skála volt rajta, amin mutatta a segédasszisztens a doktornőnek: „látod? 33 felett van”.  
  • Ezután kicsi idővel mondta először a doktornő, hogy keressem meg az előző alkalommal kapott ambulánsnapló példányt, és adjam át. Ezt egyébként a második látogatás alkalmával többször megpróbálta visszakérni, de én nem adtam oda neki.
  • Bekötött egy infúziót.
  • Nem hívta a mentőket, hanem elkezdett ambulán naplót írni (a második ambuláns napló). Hosszasan írta, közben lement az első infúzió.
  • Bekötött egy másik infúziót és csak ezután hívta ki a mentőket, szerencsére a segéd asszisztens időben szólt neki, hogy esetkocsit hívjon, mert a doktornő úgy rendelte a mentőt, mintha taxit kérne, azaz kért egy kocsit. Mindez 8:00 és 8:30 közötti történt, azaz három órával azután, hogy én az első alkalommal kihívtam a doktornőt.
  • Később megérkezett a mentő, Andrást félig allo helyzetben kivonszolták a mentőautóba – szerintem ez sem segített neki- és a mentőben 40 perce újraélesztés után meghalt.

     

 A dokumentáció - etikátlan csupán vagy több annál?

Szakmai megjegyzés – Dr Németh Tamás:
Tény:  A doktornő többször próbálta visszakérni az első ambuláns lapot.
Tény: Azzal, hogy a részben valótlan információkat írt a doktornő a második ambuláns lapba kreált egy olyan dokumentumot, amelyet ha később egy kollega vagy hatóság átnéz, akkor az derül ki, hogy ez egy tisztázott ügy és fel sem merül annak a lehetősége, hogy itt műhiba történt.
Ez veszélyes, etikátlan és talán törvénybeütköző is.
 
        
A műsorból kimaradt interjú.
 
 

MIT MONDOTT A MŰSORBAN ÜGYELETET ELLÁTÓ CÉG, AZ International Ambulance Kft. szakmai vezetője?

 
Dr Zacher Gábor többek között ezt nyilatkozta egy "elképzelt" ügyről:
 
Miután a konkrét ügyről az ÁNTSZ vizsgálat miatt nem akart nyilatkozni egy elképzelt ügyről beszélt, mely azért hasonlít a mi ügyünkhöz:
 
“valahol ebben benne van akár egy tudatos egészségkárosító hatás is, hiszen mondjuk, az egészségügyi törvényünk azért úgy kezdődik, hogy mindenkinek kötelessége ugye, hogy saját egészségére vigyázzon. Magyarán szólva itt egy olyan fajta magatartásról van szó, ami tulajdonképpen a beteg által okozott anyagcserezavar volt, hiszen Ő rendszeresen adta volna az inzulinját, nem fogyasztott volna esetenként alkoholt, mondjuk egy bizonyos szituációban, akkor mindez valószinüleg nem következett volna be.”
 Megjegyzésem a hozzászóláshoz:
 
Ami Zacher doctor teoretikus hozzászólását illeti, nem csoda, hogy védi a mundér becsületét, hiszen az ő szakmai felügyelete és irányítása alatt dolgozott Pintér doktornő. Számomra úgy tűnt, hogy a cégnél utólagosan sem ellenőrzik a nem szakorvosokat, legalábbis nem két héten belül.
 
 
A műsorból kimaradt interjú. 

 

Hogy is mondta Zacher doctor? Tudatos egészségkárosítás volt és még a törvényt is megszegte a beteg. Nos tudatos egészségkárosítás -szerintem- az, amikor valaki több mint harminc éve pipázik és miután orvosi egyetemet végzett tudja is, hogy mit csinál, ugye Zacher doctor? Azért remélem nem feltételezi senki, hogy a beteg előre megfontolt szándékból tudatosan károsította az egészségét, hogy ezzel veszélybe sodorja egy fiatal doktornő bimbódzó karrierjét.
 
Az ügyben nem az az érdekes, hogyan került a beteg a diabeteses ketoacidózis állapotába, hanem hogy miért nem került ki abból még időben érkező orvosi segítség mellett. Megjegyzem, stresszhelyzet és banális fertőzések eredményezhetnek átmeneti inzulin rezisztens állapotot, s így akár normálisan adagolt inzulin mellett is kialakulhat a diabeteses ketoacidózis.
 

 Mi lesz ezután? Megúszhatja valaki büntetlenül?

 

Mi a magyar gyakorlat?

A Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

Btk.171. § (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

Ez megáll, a doktornő kap egy kis pénzbüntetést és holnap megy dolgozni. Ha felfüggesztett börtönbüntetést kapna (amit senki nap akar, hiszen nem volt szándékosságról szó) akkor is dolgozhatna ugyanúgy tovább, az orvosi nyilvántartásból való törléshez nem kell büntetlen előélet.

Mi nem gyakorlat, de törvényesen alkalmazható

A foglakozás gyakorlásától való határozott időre való eltiltás

A doktornő nyilván nem nem szándékosan követte el a cselekményt, azonban foglalkozása szabályainak megszegésével. A Btk. szerint itt lehetne létjogosultsága a foglalkozásának gyakorlásától való eltiltásnak, amire a magyar joggyakorlatban kicsi az esély, de miért? Egy élet nem élet?

56. § (1) Foglalkozásától azt lehet eltiltani, aki a bűncselekményt
 
a) szakképzettséget igénylő foglalkozása szabályainak megszegésével követi el, vagy ...
 
57. § (3) Határozott ideig tartó eltiltás esetén a szakképzettséget igénylő foglalkozás újból való gyakorlása attól tehető függővé, hogy az eltiltott a foglalkozás gyakorlásához szükséges jártasságot az eltiltás tartamának letelte után meghatározott módon igazolja.
 
A műsorból kimaradt interjú.
 

 

Hogy miért gondolom így?
Számomra úgy tűnik, hogy a doktornő
 
  • nem ismeri a hypoglikémia diagnosztikai kritériumait
  • nem ismeri a diabeteses ketoacidózis diagnosztikai kritériumait
  • nem ismeri a fokozott gyászreakció diagnosztikai kritériumait
  • nem látja a kórelőzmény jelentőségét
  • nem tud beteget vizsgálni, kérdezni hiszen máskülönben nem maradt volna ki néhány tünet felismerése
  • nem ismeri a légzési tüneteket, légzéstípusokat
  • nem rendelkezik kellő alapokkal ahhoz, hogy önállóan beteget kezeljen

 

 

Nagyon egyszerűen: Ön akarja, hogy holnap Pintér doktornő jelen tudásával Önnél csengessen?

A Bíróság erre a kérdésre fog válaszolni, amikor eldönti, hogy dolgozhat e tovább a doktornő, vagy időt ad neki az elfelejtett, vagy meg nem tanult hiányosságok pótlására.

 

Kérem szavazzon itt, hogy ön hogyan büntetné a doktornőt, illetőleg mit gondol, valójában mi történik majd. A szavazás leadása után azonnal megtekintheti a szavazás állását.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azevmuhibaja.blog.hu/api/trackback/id/tr872767648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thelinkin80 2012.02.21. 21:30:05

én csak egy senki vagyok,de még én is tudok cukormérőt használni és értelmezni.a hi elvileg high,vagyis magas,és mennyi ilyen felületes orvos van!!!megussza majd,pedig töb év börtön kéne neki,hisz meghalt valaki szerelme,gyereke,apja.....

erdeipetymeg 2012.02.21. 22:13:53

Volt szerencsém a "kedves" doktornőhöz a múlt év májusában. Miután telefonon megpróbáltam elérni őket, melyik az ügyeletes urológiai korház, nem vették fel a telefont. 10 perc múlva ott voltam, vittek autóval - késő este, két alvó gyerekkel a hátsó ülésen - Majd miután kinézett valaki az ajtón, megkérdezte mit akarok (közben bentről női vihogás hallatszott - elmondom, hogy "sürgős" a dolog (nagyon hirtelen kezdődő iszonyú durva tüneteim voltak, nem részletezném,) a lényeg, ott "táncoltam" kínomban, visszament aki kinézett - később kiderült asszisztens, férfi.., 10-15 percet ott kínlódtam, majd behívtak.. én gondolkodtam, ki lehet az előző páciens, aki így vihog, talán nem annyira van rosszul mint én, hát a doktornő volt... Miután elmondtam a tüneteimet, gúnyosan közölte: "nagyon furcsákat mond" .... nem tudom mi volt a furcsa, két tünetem volt, mindkettőt kigoogle -ztam, egyértelmű hólyaghurut... Felírt valami antibogyót, de se vizeletvizsgálat se semmi, majd szintén lekezelően, gúnyosan: holnap azért menjen el az urológiára az SZTK ban, (és szinte kárörvendően, mivel wc közeléből elmenni se tudtam, nemhogy órákat üllni valahol) "de előre szólok, nem fog aznap sorra kerülni..." Erre kérdem tőle: hol van ügyeletes urológia MOST??? - mert tulajdonképp ezért jöttem, ha már a nagy vihánctól a 24 órás ügyelet telefonját nem vették fel - Válasz: Háát.. a Dél Pesti, de ezt az ambuláns lapot ne mutassa meg....amit most kapott" Na ezek után persze, hjogy rohantam a kórházba..... Messze elkerültem azóta az ügyeletet, de előre félek, mi lesz ha szükség lesz rá, mert a riport szerint még mindig ott dolgozik??????

Nemeth Tamas dr 2012.02.21. 23:14:05

@thelinkin80: Nálunk nem fogják leültetni. Eleve felfüggesztettet kért az ügyész. A szakmája gyakorlásától csak a Bíróság tilthatja el, általában nem merik, mert mire a sok puha és kétértelmű szakértői véleményen átrágja magát a Bíró, addigra teljesen összezavarodik. Angliában és Írországban az orvosi kamara független szakmai bizottsága secperc alatt felfüggesztené, kidolgoznának neki egy képzési programot, vizsgáztatnák is és csak utána dolgozhatna (évek). Nálunk ha egyszer valaki elvégezte az orvosi egyetemet, mindenképp szakorvos lesz belőle, függetlenül attól, hogy elkötelezett vagy idióta.
Na ez van szerintem.

Nemeth Tamas dr 2012.02.21. 23:17:50

@erdeipetymeg: Nem tudom ott dolgozik e még, de azért kíváncsi lennék, hány ember élt, szerencsére élt át hasonló viziteket a doktornőnél mint te. Sajnos országunkban puszta szerencse dolga, hogy jó orvoshoz kerülsz vagy dilettánshoz. A dilettánsok professzionalitása évekkel később abban csúcsosodik ki, hogy ragyogóan tüntetik el a bizonyítékokat ha kell.
Szomorú. Azért remélem a hólyagod rendben van. Milyen jó, hogy van Google.

thelinkin80 2012.02.22. 16:37:35

@Nemeth Tamas dr: Anglia,Írország,csodálatos az a rendszer ahogy ők dolgoznak(ítélkeznek).Kiváncsi lennék,hogy ott is olyan gyakran vannak-e műhibaperek,mint nálunk.mert ha szigor lenne,és rendes büntetés,akkor talán jobban odafigyelnének
az emberekre.a párom is azért nem megy orvoshoz,csak ha nagyon muszáj,mert úgy bánnak az emberrel,ahogy...

Genyo kapitány 2012.02.25. 13:27:15

Sajnos a fenti eset óta számos hasonló történt, következmények nélkül. András esete nem egyedi, a cég orvosi ügyeleteiben dolgozó orvosok nem tanultak az esetből, nem is tanították őket. Annyi a szerencse, hogy fatalis kimenetelről nincs tudomásom, csak a szerencsén múlott. Sajnos a fenti eset nem egyedi, az orvosi ügyeletei rendszer erről szól, szakmai és elméleti tapasztalat nélkül, rögtön a végzés után felügyelet nélkül dolgoznak, következmények nélkül. Aki rávilágít a rendszerhibára, azt azonnal ellehetetlenítik. Csak a bevétel számít, szakmaiság nem. Minimális fizetésért, szakmai kontroll nélkül ezt lehet csinálni.
Már nem a külföldi munka a kihívás, hanem az itthoni!

aaabbb 2012.02.26. 23:29:23

De sokminden vezet idáig ... kezdjük ott, hogy vizsgákon gyakran szimpátia alapján megy az osztályozás sok esetben és nem a gondolkodást plusz tudást mérik. Hanem pl. hogy kit fektetne meg az éppen csorgó nyálú férfi kolléga vagy ki tűnik szimptaikusabbnak. Már elsőtől ... Belefér.

De mi ez a divatdiagnózis??? Ez a baromság??? Fokozott gyászreakció??? Anyagcserezavar még belefér némi jóindulattal, de a sok divattárgynak meg lett az eredménye, köszönjük meg a magatartástudományi intézetnek, a sok cociológusnak meg nem orvosnak, akik ránkerőltették ezt a sok hülyeséget marha nagy óraszámban (együttesen többen mint az anatómia 2 éve!!!). De ezekre a pszicho dolgokra külön szakágak vannak már, minden tiszteletem az övüké ...

Aki nem tanult meg gondolkodni középiskola végéig, sajnos utána sem fog.

És mégvalami: Laktáttartalmú infúziót adtak neki ketoacidosisban!!! Elégtelen.

Nemeth Tamas dr 2012.02.27. 19:23:24

@aaabbb: Divatdiagnózis azok számára akik nem tanulják meg a differenciáldiagnózis és nem tudják mi az az exclusiv megközelítés.
Én is úgy látom, hogy az orvosi diplomával nem kapja meg az ember sem az intelligenciát sem a kreativitást. Az vagy van, vagy nincs. Egyetemen nem tanulható. Az pedig már rég nyilvánvalóvá vált a számomra is, hogy aki valahogy bejut (akár ésszel akár anélkül) az elvégzi ha nagyon akarja.
Az már kérdés, hogy jó szakmunkás lesz e belőle vagy sem. Az orvosi munka szakmunka, akár tetszik akár nem. Lehet ésszel csinálni, vagy ész nélkül. Ha sok jól felépített protokoll van. Ezért nem szeretem az értelmiségi kifejezést használni magunkra, orvosokra. Egy izzadságszagú diplomától nem lesz valaki értelmiségi.
A doktornőről meg inkább nem mondok csak annyit, hogy pl. Angliában vagy Írországban már rég nem dolgozna.
Köszönöm a kommentet!

dsz99 2012.05.12. 20:19:22

Azért ebben a történetben nem csak az orvos hibázott,a beteg is. A magyar emberekre általában jellemző, hogy túlsúlyosak, bagóznak, isznak, aztán ha baj van jöjjön azonnal az orvos és mentse meg az életét. Igenis mindenkinek kötelessége foglalkozni a saját egészségével.
Egy cukorbetegnek is meg kell tudni mérnie a saját vércukrát és az inzulint ennek függvényében kell adagolni, nem egyszerűen csak elhagyni.
Angliához és Írországhoz meg véletlenül se hasonlítsuk a magyar egészségügyet....

Nemeth Tamas dr 2012.05.12. 23:34:58

@dsz99: Így igaz, mi is hibásak vagyunk, hogy ilyen az általános egészségügyi állapot, azzal már kevésbé értek egyet, hogy ez magyar specialitás. Ami pedig a baj vant illeti, bizony igen, azért fizeti élete végéig a TB-t, hogy jöjjön az orvos és mentse meg az életét. Ez minden országban így van. Sokszor gyarlók vagyunk de meghalni senki sem akar.

Jelen esetben a doktornő felelősségét vizsgáljuk, az ő szakmája -bár ezt inkább nem mondanám- és az ő felelőssége van a porondon. Egy este tételesen bizonyította, hogy mennyi mindenhez nem ért. Köztük olyan dolgokhoz, melyek az alapismeretek közé tartoznak, és melyen nélkül -szerintem- életveszély "gyógyítani".

S bizony bizony jobb magunkat jobbakhoz hasonlítani. S most nem az orovosokról beszélek, hanem az egészségügyi protokollokról és az egészségügyi rendszer minőségbiztosítási oldaláról. Nálunk 0. Az említett országokban a doktornőnek nem kellene eltitkolnia, hogy hol dolgozik most, már nem dolgozna. Már a kivizsgálás alatt sem dolgozna egy ilyen esetben.
süti beállítások módosítása